Kdo je #standupmaratonec

Andrej Težak Tešky je eden od komikov, ki je slovensko stand-up komedijo postavljal na noge, odvijal iz plenic in bil eden pionirjev drugega vala stand-up komedije v Sloveniji. Z ekipo Komikaze sem obkrožil Slovenijo in se, predvsem zaradi pomanjkanja časa, odločil za voditeljsko mesto v naši prvi predstavi. In potem v naslednji in tako še nekaj let. Izkušnje iz improvizacijskega gledališča sem odlično unovčil in danes sem super povezovalec, mojster atmosfere in komuniciranja s publiko. Šale so bile na začetku predvsem vezane na to kar sem,  vegetarijanec, manager, človek iz ozadja, organizator in lastnik klubov in ljudi, s katerimi sem se kot glasbeni manager vsakodnevno srečeval, moj humor je pogosto na meji, saj ljubim črni humor in direktnost, sem piker, sarkastičen, kritičen in brez zavor. V stand-up komediji se mi to zdi ključno, včasih pa bi bilo bolje pač bit tiho.

Zelo sem ponosen na svojega otroka, festival PANČ, ki ga organiziram s Tinom Vodopivcem 10 let in na njem sem nastopal vsa leta kot povezovalec vseh večerov. Ponosen sem na akademijo PANČ, v kateri se je izšolalo nekaj novih komikov in na klub smeha 10ka, v katerem nadaljujem svoje poslanstvo promocije stand-up komedije, z večeri novega, kjer se kalijo novi komiki in kjer se pilijo nove šale. Ponosen sem na svojo vlogo v zagrebškem Studiu smijeha, ki ga vodim z Marino Orsag in vse hrvaške edicije festivala Panč. Ponosen sem na številne večere stand-up komedije, ki sem jih postavil na oder v teh letih in katerih del sem bil tudi kot nastopajoči. Z dvema besedama, PONOSEN ČLOVEK.

Pred stand-up komedijo sem v KUD-u France Prešeren kalil svoj humor v Impro ligi, bil eno leto prvak z ekipo Dupleška mornarica, 2x vice prvak z Veseličko, osvojil naziv “Pipi novinec” v svoji prvi sezoni. Sodil v Šolski impro ligi (ŠILA) in bil mentor kar nekaj ekip, začel pa tudi z improvizacijskim gledališčem v osnovnih šolah, iz česar se je ravil MIŠ (mala impro šola). Od začetka sem vodil Impro klub, v katerem smo gojili daljše improvizacijske oblike in od ustanovitve vodim skupino Improleptika, v kateri z odličnimi improvizatorji tudi nastopam po Sloveniji na vseh mogočih dogodkih.

Vedno sem imel managersko žilico, začel sem s skupinami, v katerih sem igral (Fu Inle, Kajmak, Bobnars United), zares pa z duetom Slon in Sadež, ki je prerasel v Slon in Sadež R’N’R kvartet in kasneje celo sekstet. Po uspehu dueta in super preboju na managerski podij, so se name začele lepit najprej manj znane skupine (Anavrin, Tha Flow, CiK CaK), kasneje pa sem delal tudi z večjimi zvezdami (Big Foot Mama, Magnifico) in bil najbolj ponosen na naio ssaion iz Velenja ter ljubljanske punkerje Leaf fat.

Posebno mesto v mojem glasbeno organizacijskem življenju imajo festivali, delal sem kot stage manager na Nova rocku in Frequencyju, kar me je vodilo v soorganizacijo RADAR festivala v Zagrebu in Varaždinu. Naučil sem se, kako zaslužit in spoznal, kako zgubit nekaj denarja. Delal sem kot koproducent Afro Reggae staga na Sziget festivalu 5 let, že 10 let pa na LENT festivalu pripravljam program Večerovega odra kot njegov koproducent, od začetka s Smiljanom Krežetom, kasneje s Sandijem Maverjem. Z italijanskimi kolegi ustvarjam Overjam reggae festival v Tolminu in se spopadam z reggae folkom, ki jim fraza One Love pomeni konstanten boj z vsemi.

Ljubezen do komedije je zmagala in ko se je stand-up komedija začela razvijat, sem skoraj popolnoma opustil glasbeni management.

Tečem. To ni povsem nov list v moji knjigi življenja, se je pa ta stran za veliko let nekje izgubila. In tečem veliko, vedno več, na vedno daljše proge in po čimbolj razgibanem terenu. O tem piše ta blog.